Bosna-Hersek’te Türkçe Sınıfı Açılışı Gerçekleştirildi

Yazıcı-dostu sürüm

Türk Dünyası Belediyeler Birliği desteğiyle Tercihim Türkçe Projesi kapsamında 20 Türkçe sınıfına ek olarak 17 Türkçe sınıfının daha açılışı gerçekleştirildi.

Yunus Emre Enstitüsünün Bosna-Hersek’te Türkçenin seçmeli ders olarak okutulmasına yönelik yürüttüğü Tercihim Türkçe Projesi kapsamında ilköğretim ve liselerde 7 binin üzerinde öğrenci Türkçe öğreniyor. Geçmiş dönemlerde Türkçe öğretimini yaygınlaştırmak amacıyla açılan 20 Türkçe sınıfına ek olarak Tercihim Türkçe Projesi kapsamında Türk Dünyası Belediyeler Birliği, Bosna-Hersek’in çeşitli bölgelerinde Türkçenin seçmeli ders olarak okutulduğu 17 farklı okula Türkçe sınıfı yaptırdı.

Türkçe sınıflarının temsili açılış töreni Türk Dünyası Belediyeler Birliği Üyesi Gebze Belediyesinin destekleriyle Zenica-Doboj kantonuna bağlı Kakanj şehrindeki Mula Mustafa Baseskija İlköğretim Okulunda gerçekleştirildi.

Açılış törenine Türkiye Cumhuriyeti Saraybosna Büyükelçisi Haldun Koç ve elçilik çalışanları, Saraybosna Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Mehmet Akif Yaman ve Enstitü çalışanları, Kakanj Belediye Başkanı Nermin Mandra, TDBB Başkan Yardımcısı, Novigrad Belediye Başkanı Semir Efendi?, Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker, Gebze Belediyesi Etüt-Proje Müdürüyle çok sayıda öğrenci ve öğrenci velisi katıldı.

Öğrenciler tarafından hazırlanan halk oyunları gösterileriyle başlayan programda Saraybosna Büyükelçisi Haldun Koç, Saraybosna Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Mehmet Akif Yaman, Kakanj Belediye Başkanı Nermin Mandra ve Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker birer konuşma gerçekleştirdi.

“Türkçe öğrenmeleri iki ülkeyi güçlü bir şekilde bağlıyor”

Her iki ülke arasındaki sosyo-kültürel ilişkilerden bahseden Haldun Koç, “İki ülke arasındaki ilişkiler bugün itibarıyla Bosna-Hersek’te öğrenciler nasıl Türkçe öğreniyor ise Türkiye’de de öğrenciler artık Boşnakça öğreniyor. Türkçe öğrenen küçük çocuklarımızın Türkçe konuştuklarını duydukça ayrı bir heyecan ayrı bir duygu yaşamaktayız. Çocukların Türkçe öğrenmesi her iki ülke için kazançtır. Her iki ülkenin birbirine güçlü bir şekilde bağlanmasının ilk adımını Türkçe öğrenen çocuklarımız atmaktadır.” diye konuştu.

“Türkiye’nin desteğini her zaman hissediyoruz”

Türk heyetini Kakanj’da ağırlamaktan mutlu olduklarını ifade eden Kakanj Belediye Başkanı Nermin Mandra da, Türkiye’nin Bosna-Hersek’le köklü bir geçmişe sahip olduğunu, ortak kültür ve değerlerinin çok fazla bulunduğuna vurgu yaparak, “Türkiye’nin desteğini geçmişte olduğu gibi günümüzde de hissetmekteyiz. Her zamanda hissedeceğimizden şüphemiz yok. Türkiye bizim kardeş ülkemizdir.” dedi.

“Türkçe öğrenmeleri bizim için onur verici”

Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker ise konuşmasında iki ülkenin köklü geçmişinden bahsederken Türkçe öğrenen öğrencilere de tavsiyelerde bulundu. Çocukların Türkçe öğrenmelerinin her Türk vatandaşı ve Türkiye için onu verici olduğunu ifade eden Adnan Köşker, Gebze Belediyesi olarak Bosna-Hersek’in farklı bölgelerinde Türkçe sınıfı ve kültür-sanat evi yapacaklarını ifade etti.

“Türkçe öğrenmelerini kolaylaştırmak için buradayız”

Yunus Emre Enstitüsünün 2009 yılından itibaren Saraybosna merkez olmak üzere ülke genelinde çalışmalar sürdürdüğünü ifade eden Saraybosna Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Mehmet Akif Yaman, Bosna-Hersek’te Türkçe öğrenen ve öğrenmek isteyen her kesimin talebine cevap vermeye çalıştıklarını ve özellikle öğrencilerin Türkçeyi daha kolay öğrenmeleri için her türlü çalışmayı yürüttüklerini vurguladı.

Sözlerine, “Çocuklarımızın Türkçe öğrenmelerini kolaylaştırmak için buradayız.” şeklinde devam eden Mehmet Akif Yaman, Yunus Emre Enstitüsünün Türkçe öğretiminde olduğu gibi kültür-sanat alanında da birçok faaliyet yürüttüğünü sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından 17 Türkçe sınıfının açılışı gerçekleştirildi.