Grup “Mikrotonal Trio” Saraybosna’daydı

Yazıcı-dostu sürüm

Saraybosna Yunus Emre Enstitüsü tarafından düzenlenen ve Tolgahan Çoğulu, Yusuf Can Murtezaoğlu, Ali Kazım Akdağ, Sinan Cem Eroğlu ve Erdem Şimşek'ten oluşan “Mikrotonal Trio” grubu 5 Kasım 2015 tarihinde Saraybosnalı müzikseverlerle buluştu.

Dom Armije’de gerçekleşen konsere çok sayıda Saraybosnalı müziksever katıldı. Bir saat süren konserde sanatçılar icra ettikleri müzik ve kullandıkları enstrümanlar hakkında davetlilere bilgiler verdiler.

Klasik müzikten deneysel müziğe, Anadolu müziğinden caz müziğe kadar birçok müzik türünü içeren bir repertuarla sahneye çıkan grup mikrotonal gitar, perdesiz gitar ve bağlamayı buluşturan dünyadaki ilk ve tek trio olarak biliniyor.

Mikrotonal Gitar

Ayarlanabilir Mikrotonal Gitar (Adjustable Microtonal Guitar); 2008 yılında Tolgahan Çoğulu tarafından tasarlanmış, aynı yıl İstanbul Teknik Üniversitesi Dr. Erol Üçer Müzik İleri Araştırmalar Merkezi bünyesinde Prof. Şehvar Beşiroğlu yürütücülüğünde bir bilimsel araştırma projesi olarak kabul edilip finanse edilmiş ve 2009 yılında Ekrem Özkarpat tarafından yapımı tamamlanmıştır. Tamamlanan çalışmaların ardından Mikrotonal gitarın patenti alınmıştır.

Tolgahan Çoğulu, Ayarlanabilir Mikrotonal Gitarı Walter Vogtun gitardaki entonasyon sorunlarını çözmek için 1985 yılında icat ettiği hareketli perdeli Vogt gitarından esinlenerek tasarlamıştır. Ayarlanabilir Mikrotonal Gitarda her telin altında bulunan kanallar aracılığıyla tüm perdeler hareket ettirilebilmektedir. Ayrıca gitar klavyesine istenilen miktarda perde eklenip çıkarılabilmektedir.

Ayarlanabilir Mikrotonal Gitarın yapılışında üç temel hedefi bulunuyor;
-Makamsal müzikleri gitar ile çalabilmek.
-Çağdaş klasik Batı müziğindeki mikrotonal müzikleri çalabilmek.
-Eşit tampereman sistem dışındaki akort sistemlerini çalabilmek.