Küçükten Büyüğe; Anadolu’dan Balkanlara Projesi Saraybosna’da Gerçekleştirildi

Yazıcı-dostu sürüm

Siyasal Bilgiler Mezunları Yardımlaşma ve Araştırma Vakfı tarafından düzenlenen “Küçükten Büyüğe; Anadolu’dan Balkanlara” isimli proje çeşitli konferans oturumlarıyla Saraybosna’da gerçekleştirildi.

Saraybosna Yunus Emre Enstitüsünün (YEE) ev sahipliğiyle gerçekleştirilen konferans ve tanıtım toplantıları iki gün sürdü. Projenin ilk gününde konferanslar gerçekleştirilirken ikinci gününde kurumsal tanıtım toplantıları düzenlendi.

Birinic gün gerçekleştirilen konferansın ilk oturumunda 1992-1996 yıllarında cereyan eden Bosna Savaşı ele alındı. Bosna savaşıyla ilgili yaşadıklarını anlatan, Bosna-Hersek'in Kurucu Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç’in komutanlarından  olan 7. Müslüman Tugay Komutanı Albay Şerif Patkoviç, Bosna savaşının bilinmeyen yönlerini ortaya koyarak Türkiye’nin savaştaki rolü üzerine görüşlerini bildirdi. 

İkinci oturumunda ise “Türkiye Cumhuriyeti ile Bosna-Hersek Arasındaki İlişkiler” başlığı ile ilgili Gazeteci Yazar Emine Şeçeroviç Kaşlı konuştu. Emine Şeçeroviç Kaşlı, Bosna-Hersek ile Türkiye’nin kültürel diplomasi alanındaki fikir ve iş birliği hakkındaki düşüncelerini belirtirken savaş döneminde Türkiye’nin  Bosna Hersek’e vermiş olduğu desteklere değindi.

Projenin ikinci gününde ise Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı  (TİKA) Saraybosna Koordinatörlüğü ve Saraybosna Yunus Emre Enstitüsünün, deruhte ettiği çalışmalar hakkında sunumlar gerçekleştirildi.

TİKA’nın Bosna-Hersek’te gerçekleştirmiş olduğu eğitim, kültür ve tarımsal kalkınma alanlarında yaptığı çalışmalar hakkında bilgiler veren TİKA Saraybosna Koordinatör Yardımcısı Enver Resuloğulları, TİKA’nın, ülke çapında kurumlarına iletilen önemli projelere destek verdiğini belirtti.

Saraybosna YEE Müdürü Mehmet Akif Yaman ise yapmış olduğu konuşmada, 2009 yılından itibaren Saraybosna’da Türkiye’yi, Türk dilini, tarihini, kültürünü ve sanatını tanıtmak; bununla ilgili bilgi ve belgeleri Bosna Hersek halkının istifadesine sunmak amacıyla günümüze kadar faaliyetlerine devam ettiklerini bildirdi.