"Osmanlı Belgelerinde Bosna-Hersek" kitabının tanıtımı Saraybosna’da gerçekleştirildi

Yazıcı-dostu sürüm

 

Bosna-Hersek’te her yıl mayıs ayı sonunda geleneksel olarak Foynitsa yakınlarındaki Milodraj’da gerçekleştirilen Ahidnâme günleri programı 2017 yılında daha geniş kapsamlı ve görkemli etkinliklerle gerçekleştiriliyor.

Foynitsa Yunus Emre Enstitüsü destekleriyle ilk kez Bosna-Hersek Riyaseti bünyesinde “Ahidnâme’nin Mesajları” temasıyla organize edilen program konser, sempozyum, resim sergisi, kitap tanıtımı gibi çeşitli etkinliklerle gerçekleştiriliyor.

Bağcılar Belediyesi tarafından hazırlatılan ve Osmanlı Arşivinde görev yapan araştırmacı, tarihçi yazar Yıldırım Ağanoğlu tarafından kaleme alınan "Osmanlı Belgelerinde Bosna Hersek" kitabının tanıtım programı da “Ahidnâme’nin Mesajları”  programı bünyesinde Saraybosna’da gerçekleştirildi.

Bağcılar Belediyesi, Yunus Emre Enstitüsü, Boşnakların İslam Geleneği Enstitüsü ve Kiselyak İslam Birliği Meclisi iş birliğiyle gerçekleştirilen kitap tanıtım programına T.C. Saraybosna Büyükelçisi Haldun Koç, Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı ve bazı belediye meclis üyeleri, Bağcılar ilçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Yılmaz, Saraybosna Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Mehmet Akif Yaman, Boşnakların İslam Geleneği Enstitüsü Müdiresi D?evada Šuško, Kiselyak İslam Birliği Meclisi Başkanı Kenan Bajri?, yazar Ahmet Tezcan ve çok sayıda seçkin davetli katıldı.

Program Saraybosna Yunus Emre Enstitüsü Kültür Sanat Evi’nde gerçekleştirildi. Saraybosna Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Mehmet Akif Yaman’ın açılış konuşmalarıyla başlayan programda T.C. Saraybosna Büyükelçisi Haldun Koç ve Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı da birer konuşma gerçekleştirdi.

Yunus Emre Enstitüsünün kurulduğu 2009 yılından itibaren Türkçe kurslarının yanında çeşitli kültür- sanat kurslarıyla Bosna-Herseklilere ulaşmaya çalıştığını söyleyen Mehmet Akif Yaman, “Yoğun katılımla gerçekleşen kursların yanı sıra konserler, konferanslar, sergiler gerçekleştiriyoruz. Bu etkinliklerimizi Türkiye’den birçok kurum ve kuruluşların destekleriyle gerçekleştiriyoruz. Bu desteklerin birine burada şahit olmaktayız.” dedi.

“Bağcılar’ın da Bosna ile bağı 1930’lara dayanıyor”

Bağcılar Belediyesinin Balkanlara ve özellikle Bosna-Hersek’e ayrı bir göz ve hasretle baktığını dile getiren Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, sözlerinde şunlara değindi: “Bağcılar 750 bin nüfusa sahip İstanbul’un en büyük ilçelerinden birisidir. Bağcılar’ın ilk yerleşimi Balkan coğrafyasıyla başlamış, tabi ki bunların içinde de Bosnalı kardeşlerimiz de vardır. Bizim devlet olarak millet olarak Bosna ile bağımız 1460 yılına dayanıyor ama Bağcılar’ın da Bosna ile bağı 1930’lara dayanıyor. 450 yıla yakın bir süre aynı yönetim altında dostça ve kardeşçe yaşamış iki halk geçmişi geleceğe taşıma adına Bosna ile kültür köprüleri kurmaya devam ediyoruz. Her şeyden önce biz Bosna’yı rahmetli Aliya’nın emaneti olarak görüyoruz. Biz Bosna ile bağımızı kardeş belediyecilik alanında sürdürmeye başladık ve devam ettiriyoruz. Bugün ise bu bağımızı Yunus Emre Enstitüsü ile artırıyoruz.”

Osmanlı’nın hoşgörüsünü, sevgisini, farklı etnik grupları kucaklayan politikaları kitaplardan gururla okuduklarını vurgulayarak sözlerine başlayan Büyükelçi Haldun Koç, "Osmanlı Belgelerinde Bosna Hersek" kitabının Osmanlı’nın hoşgörüsünü yansıtma noktasında önemli bir eser olduğunu bir nebze de olsa tarihe ışık tuttuğunu belirtti.

Açılış konuşmaların ardından Yıldırım Ağanoğlu, "Osmanlı Belgelerinde Bosna Hersek" kitap hakkında davetlilere bilgi verdi.

Yıldırım Ağanoğlu kitabın hazırlanmasında  “Tüm Bosna-Hersek’e ait dini, eğitim, kültür, askeri vakıflarla ilgili konuların içeren belki 15 bin adet belge var, bizler bunların içinden 41 tanesini seçtik” sözleriyle vurgu yaparak, Evliya Çelebi’nin Bosna seyahatinden bölümler ve diğer Bosna ile ilgili eserlerden ilgi çeken kısımlarında yer aldığını belirtti.

Akabinde Boşnakların İslam Geleneği Enstitüsü Müdiresi D?evada Šuško ve Kiselyak İslam Birliği Meclisi Başkanı Kenan Bajri? de kitap ile ilgili sunumlarını gerçekleştirdiler.

Tanıtım programı sonrasında Bağcılar Belediyesi tarafından Büyükelçi Haldun Koç ve kitap tanıtımındaki konuşmacılara hediyeleri takdim edildi. Program sonunda tüm katılımcılara tanıtımı yapılan kitap hediye edildi.