Yazma Eser Restorasyonu Eğitim Programı Sertifika Töreni Saraybosna’da Gerçekleştirildi

Yazıcı-dostu sürüm

“Balkanlar’da Kültürel Mirasın Yeniden İnşası Projesi” kapsamında gerçekleştirilen Yazma Eser Restorasyonu Eğitim Programı’nı başarıyla tamamlayan beş kursiyere sertifikaları verildi.

T.C. Kalkanıma Bakanlığının desteğiyle Yunus Emre Enstitüsünün yürüttüğü “Balkanlar’da Kültürel Mirasın Yeniden İnşası Projesi” kapsamında; Saraybosna Yunus Emre Enstitüsü ile Gazi Hüsrev Bey Kütüphanesi iş birliğinde 20 Şubat - 26 Mayıs 2017 tarihleri arasında Yazma Eser Restorasyonu Eğitim Programı gerçekleştirildi. Toplamda 500 saat süren eğitim, Gazi Hüsrev Bey Kütüphanesinde gerçekleştirildi. Prof. Dr. Kazım Hacımeyliç’in koordinatörlüğünde gerçekleşen eğitimde başarılı olanlara katılım belgeleri düzenlenen törenle verildi.

Gazi Hüsrev Bey Kütüphanesinde gerçekleştirilen sertifika törenine T.C. Saraybosna Büyükelçisi Haldun Koç, Saraybosna Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Mehmet Akif Yaman, Gazi Hüsrev Bey Kütüphanesi Müdürü Osman Lavi?, Bosna Hersek’te bulunan arşiv müdürleri ile kursiyerler katıldı.

Gazi Hüsrev Bey Kütüphanesi Müdürü Osman Lavi?’in açış konuşmasıyla başlayan törende Büyükelçi Haldun Koç ve Saraybosna Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Mehmet Akif Yaman da program hakkında konuştu.

Yunus Emre Enstitüsü ile uzun vadeli önemli çalışmaları ortak yürütmekten gurur duyduklarını ifade eden Kütüphane Müdürü Osman Lavi?, Balkanlar’da bulunan ortak mirasın korunması ve gelecek nesillere aktarılması noktasında “Balkanlar’da Kültürel Mirasın Yeniden İnşası Projesi”nin yerinde ve zamanında gerçekleştiğini sözlerine ekledi.

“10 bini aşan eser dijital ortama aktarıldı”

Konuşmasında “Balkanlar’da Kültürel Mirasın Yeniden İnşası” projesinden bahseden Saraybosna Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Mehmet Akif Yaman, proje kapsamında 10 binin üzeri el yazması eserin dijital ortama aktardıklarını, proje kapsamında Enstitü tarafından Bosna Hersek Arşivi, Tarih Arşivi ve Hersek Neretva Arşivine restorasyon atölyesi kurulduğunu vurguladı.

T.C. Saraybosna Büyükelçisi Haldun Koç konuşmasında el yazması eserlerin geçmişten geleceğe köprü noktasında öneminin büyük olduğunu, Balkanlar’da bulunan ve günümüzde varlığını sürdüren eserlerin ortak kültürün yaşaması ve gelecek nesillere aktarılmasında önemli bir değer olduğunu vurguladı.

Yıpranmış eserlerin gün yüzüne çıkarılması ve gelecek nesillere aktarılması noktasında restorasyonu gerçekleştiren kişilerin önemli bir göreve sahip olduğunu dile getiren Büyükelçi Haldun Koç, “Yıpranmış eserler sizler sayesinde can buluyor ve gelecek nesillere miras olarak kalıyor. Sizler sanat ile sanatı birleştiren insanlarsınız. Bizler sizleri önemsiyor ve öğrenmiş olduğunuz bu mesleği gelecek nesillere aktarmanızı istiyoruz.” şeklinde sözlerini tamamladı

Açış konuşmalarının ardından belgeyi almaya hak kazanan kursiyerlere belgeleri verildi. Belge töreninin ardından misafirler, Yazma Eser Restorasyon Atölyesi’ne geçerek kursiyerler tarafından restore edilmiş eserleri inceledi.