YEE, Balkanlar'ın en eski kütüphanesi ile anlaştı

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü, Balkanlar'ın en eski kütüphanesi olan Gazi Hüsrev Bey Kütüphanesi ile iş birliği protokolü imzaladı. Protokolün imzalandığı an itibariyle başlatılan ilk program ile Osmanlı döneminden kalma tahrip olmuş yazma eserler ve tarihî belgelerin onarılarak dijital ortama aktarılması sağlanacak.

Türkçeyi ve Türk kültürünü dünyada tanıtmak amacıyla önemli projelere imza atan Yunus Emre Enstitüsü ile Balkanlar'ın en eski kütüphanesi olarak bilinen Gazi Hüsrev Bey Kütüphanesi arasında iş birliği protokolü imzalandı. Saraybosna'da bulunan Gazi Hüsrev Bey Kütüphanesinde düzenlenen imza törenine Türkiye Cumhuriyeti Saraybosna Büyükelçisi Haldun Koç, Saraybosna Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Mehmet Âkif Yaman, Gazi Hüsrev Bey Kütüphanesi Müdürü Osman Lavi? ile Bosna Hersek’te bulunan yetkililer ve basın mensupları katıldı.

"Ortak mirasın yaşatılması için önemli bir adım"

İmza töreni öncesi kısa bir selamlama konuşma yapan T.C. Saraybosna Büyükelçisi Haldun Koç, her iki ülke arasında ortak değerlerin, ortak mirasın olduğunu; bu mirasın gelecek nesillere aktarılmasının büyük önem arz ettiğini ve imzalanan protokolle ortak mirasın yaşatılmasında önemli bir adım atıldığını ifade etti.

Uzmanlar eğitim programına alınacak

Saraybosna Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Mehmet Âkif Yaman da, Yunus Emre Enstitüsünün 2012 yılından bu yana Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ve Türkiye Cumhuriyeti Kalkınma Bakanlığının destekleriyle sürdürdüğü "Balkanlar’da Kültürel Mirasın Yeniden İnşası Projesi" kapsamında bir protokol imzalanacağını ve protokolle Gazi Hüsrev Bey Kütüphanesinde yazma eser restore edecek uzmanlara yönelik Yazma Eser Restorasyonu Eğitim Programı gerçekleştirileceğini açıkladı.

Eğitim programının yaklaşık 3 ay süreceğini ifade eden Mehmet Âkif Yaman, Yunus Emre Enstitüsü tarafından 2016 yılı içerisinde Bosna-Hersek Arşivi, Saraybosna Tarih Arşivi, Hersek-Neretva Arşivi ve Kosova İslâm Birliğinde yazma eser restorasyon atölyesi kurulduğunu ve bu kurumlardan katılacak kursiyerlerin dışında Bosna-Hersek Şarkiyat Enstitüsü ve Kosova Millî Kütüphanesinden de birer kursiyerin katılacağını ifade etti.

Mehmet Âkif Yaman, “Prof. Dr. ?azim Had?imejli?’in koordinatörlüğünde gerçekleştirilecek olan Yazma Eser Restorasyonu Eğitim Programında, Gazi Hüsrev Bey Kütüphanesinin tecrübeli uzmanları tarafından eğitim verilecek ve eğitim gören kursiyerler, kurumlara kurulan atölyeler sayesinde bölgede bulunan başta Osmanlı döneminden kalma tahrip olmuş yazma eserler ile tarihî belgeleri yerinde tamir edecek.” dedi.

Eğitim programının 3 ay süreceğini söyleyen Mehmet Âkif Yaman, programın protokolün imzalanacağı an itibariyle başlayacağını sözlerine ekledi.

Osmanlı Vesikaları Kataloğu da neşredilecek

İş birliği için Yunus Emre Enstitüsüne teşekkür eden Gazi Hüsrev Bey Kütüphanesi Müdürü Osman Lavi? ise, taraflar arasındaki iş birliğinin eğitim programı ile başladığını belirterek, "Birlikte daha çok projeyi hayata gerireceğimize inanıyorum. Yakın zamanda Gazi Hüsrev Bey Kütüphanesi Osmanlı Vesikaları Kataloğu'nu da birlikte neşredeceğiz." diye konuştu.

Yapılan açıklamaların ardından Gazi Hüsrev Bey Kütüphanesi Müdürü Osman Lavi? ve Saraybosna Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Mehmet Akif Yaman tarafından iş birliği protokolüne imza atıldı.

Yunus Emre Enstitüsü "Balkanlar’da Kültürel Mirasın Yeniden İnşası Projesi" kapsamında şimdiye kadar Bosna-Hersek, Hırvatistan, Makedonya ve Kosova’da bulunan toplam 10 bin yazma eser ile 5 bin matbu eseri dijital ortama aktarmıştı.