9. Çocuk Şenliği

Yazıcı-dostu sürüm

Saraybosna Yunus Emre Enstitüsü tarafından bu yıl dokuzuncusu düzenlenen “Çocuk Şenliği Programı” koronavirüs önlemleri çerçevesinde çevirim içi olarak gerçekleştirildi.

Hem Türkiye’den hem de Bosna Hersek’ten üst düzey katılımların yer aldığı programda konuşan Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş yıllardır Bosna Hersek’e gelip Çocuk Şenliği’ne katılmanın kendisi için büyük bir mutluluk olduğunu söyleyerek bu zor günlerde bu programları dijital ortama taşımanın önemini dile getirdi. Başkan Ateş, en kısa zamanda hayatın normale dönüp tekrar bir araya gelebildiğimiz programlarda buluşabilmek temennilerini Bosna Hersek’teki okullarda Türkçe öğrenen öğrencilere ileterek sözlerini tamamladı.

Saraybosna Kantonu Eğitim Bakanı Naida Hota Muminoviç çocuklarımızın geleceğimiz olduğunu, özgür, kişilikli, düşünen insanlar olmaları için onlara destek olmamız ve sahip çıkmamız gerektiğini vurguladı. Kendilerini, vatanlarını, hatta dünyamızı etkileyecek, kısa vadeli ve uzun vadeli kararlar alacak olan çocuklarımızın kalplerine sevgi ve azim tohumlarını ekmemiz, 21. yüzyılın getirdiği zoruklarla baş edebilecekleri bilgi ve becerileri aktarmamızın önemini dile getirdi.

Zenica – Doboy  Kantonu Eğitim Bakanı Prof. Dr. Spahija Kozliç konuşmasının başında göreve yeni başlayan T.C. Saraybosna Büyükelçisi Sadık Babür Girgin'e hayırlı olsun dileklerini iletti. Türkiye’ye koronovirüs salgınıyla ilgili olarak gönderdiği yardımlar için teşekkür ederek salgın sonrasında ise iki ülke arasındaki ortak eğitim faaliyetlerinin aynı şekilde devam edeceğini belirtti. Yunus Emre Enstitüsünün Türkçe öğretimi konusunda yaptığı faaliyetlerin önemini vurgulayarak Türkçeyi seçmeli ders olarak seçen çocukların sayısının arttığının altını çizdi. Tüm çocukların bayramını kutlayarak konuşmasını bitirdi.

T.C. Saraybosna Büyükelçisi Sadık Babür Girgin ise bu yoğun faaliyetlerin, bu yoğun çalışmaların durmayacağını ve kaldıkları yerden aynı hızla, aynı inançla devam edeceklerini vurguladı.

Bosna Hersek’in ünlü isimlerinden futbolcular Edin Dzeko, Edin Vişça ve Miralem Pjaniç Türkçe öğrenen öğrenciler için video mesajlaını gönderdiler. Programa katılan diğer bir ünlü isim müzisyen Latif Moçeviç ise şarkılarıyla programa renk kattı.

9. Çocuk Şenliği, Tercihim Türkçe projesi kapsamında Türkçe öğrenen öğrencilerin çeşitli sunumlarıyla devam etti. Programda aynı zamanda Orta Bosna Kantonu Tercihim Türkçe Projesi öğrencilerine yönelik olarak düzenlenen "Resim Yarışması, Zenitsa Belediyesi Tercihim Türkçe Projesi öğrencilerine yönelik olarak düzenlenen “Kısa Şiir” yarışması, Zavidovići Belediyesi Tercihim Türkçe Projesi öğrencilerine yönelik olarak düzenlenen “Kısa Şiir” yarışması, Orta Bosna Kantonu Tercihim Türkçe Projesi öğrencilerine yönelik olarak düzenlenen “Türkçede Tekerlemeler” yarışması, Saraybosna Kantonu Tercihim Türkçe Projesi öğrencilerine yönelik olarak düzenlenen “Kısa Şiir” yarışması, Tuzla Kantonu Tercihim Türkçe Projesi öğrencilerine yönelik olarak düzenlenen “Kısa Video” yarışması, Orta Bosna Kantonu Tercihim Türkçe Projesi öğrencilerine yönelik olarak düzenlenen “Kısa Şiir” yarışması, Bosna Hersek genelinde düzenlenen “Yunus Emre ve Ayvaz Dede” resim yarışması, lise ve üniversite öğrencilerine yönelik olarak düzenlenen “Yunus Emre ve Hoşgörü” temalı kompozisyon yarışmasının sonuçları da ilan edildi.