Bosna Hersek'te 15 Temmuz Anma Etkinlikleri

Yazıcı-dostu sürüm

Bosna Hersek’te 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü kapsamında T.C. Saraybosna Büyükelçiliği himayelerinde Saraybosna Yunus Emre Enstitüsü ve diğer kurum ve kuruluşların katkılarıyla çeşitli faaliyetler düzenlendi.

İlk olarak 8 Temmuz tarihinde, 15 Temmuz hain darbe teşebbüsü esnasında çekilen fotoğraflardan oluşan 15 Temmuz sergisi Sayın Emine Erdoğan’ın katılımıyla ziyarete açıldı.  Sayın Emine Erdoğan Hanımefendiye Enstitü Başkanımız Prof. Dr. Şeref Ateş de eşlik etti. 

10 Temmuz tarihinde çok sayıda kursiyerin ve seçkin misafirlerin katılımıyla Saraybosna Yunus Emre Enstitüsü Sinema Salonunda ve Kovaçi Anıt Merkezinde TRT World ve T.C. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından hazırlanan ve FETÖ’nün gerçek ve karanlık yüzünü anlatan “The Network” belgeseli gösterildi.

T.C. Saraybosna Büyükeçiliğinde 12 Temmuz tarihinde 15 Temmuz Anma Etkinlikleri kapsamında basını bilgilendirme toplantısı yapıldı.

13 Temmuz tarihinde Zenica şehrinde Saraybosna T.C. Büyükelçiliği himayelerinde Saraybosna Yunus Emre Enstitüsü ile Bosna Hersek Federasyonu Savaş Gazileri Derneği iş birliğiyle Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konsey üyesi Şefik Caferovic’in katılımıyla 15 Temmuz Anma Programı ve Sergisi düzenlendi.

Programa Bosna Hersek Federasyonu Savaş Gazileri Bakanı  Salko Bukvarević, T.C. Saraybosna Büyükelçisi Haldun Koç, Alija İzetbegoviç Vakfı Başkanı Prof. Dr. Admir Mulaosmanoviç ve çok sayıda misafir katıldı.

Program kapsamında düzenlenen panelde dinleyicilere FETÖ'nün darbe girişimi hakkında bilgi verildi. Prof. Dr. Admir Mulaosmanoviç yaptığı konuşma sırasında Türkiye'nin ve Türk milletinin güçlenmesini durdurmak isteyen FETÖ’nün tarihi ve korkutucu bir hata yaptığını ifade etti ve ''Dünyanın her yerinde bulunan paralel örgütler yok edilmeli veya en azından durdurulmalıdır.'' diyerek sözlerini tamamladı.

Bosna Hersek Federasyonu Savaş Gazileri Bakanı Salko Bukvarević ise, “Bu iki kardeş ülke arasında yardımlaşmaya devam edeceğiz ve hep birlikte dost ve kardeş olacağımıza dair mesajları hem arkadaşımız hem düşmanımız olanlara göndermeye devam edeceğiz.” dedi.

Büyükelçi Koç da darbe hakkında bilgi verirken, ''Her zaman düşmanımız ve kötü niyetli insanlar var olacak fakat hiç kimse Bosna ile Türkiye arasında bulunan güçlü tarihi bağlarımıza zarar veremeyecek.'' şeklinde konuştu.  

Zenica Sultan Ahmet Camiinde düzenlenen panelden sonra 15 Temmuz şehitleri ruhuna bağışlanmak üzere hatim duası yapıldı.

14 Temmuz T.C. Saraybosna Büyükelçiliğinin himayesinde ve sponsorlarının değerli katkılarıyla düzenlenen "15 Temmuz Demokrasi Koşusu" geniş bir katılımla gerçekleştirildi.

15 Temmuz tarihinde ise geleneksel olarak Saraybosna’nın en güzel mekânlarından biri olan Vijecnica’da Saraybosna Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü akademisyen ve öğrencileri tarafından anma programı ve konser çok sayıda seçkin davetlinin katılımıyla gerçekleştirildi.