“İslam Sanatlarında El Yazmaları” Paneli Saraybosna’da Gerçekleştirildi

Yazıcı-dostu sürüm

Saraybosna Yunus Emre Enstitüsü tarafından tarihi Gazi Hüsrev Bey Kütüphanesinde “İslam Sanatlarında El Yazmaları” konulu panel gerçekleştirildi.

Alanında uzman isimler tarafından el yazmalarında kullanılan cilt, ebru, hat ve tezhip geleneksel el sanatları konusunda bilgiler aktarılan panele çoğunluğu Güzel Sanatlar Akademisinden olmak üzere arkeoloji ve geleneksel sanatlarla ilgili çalışmalar yapan öğrenciler katıldı.

Panelde, Bosna Hersek Saraybosna Üniversitesi Güzel Sanatlar Akademisinden Prof. Dr. ?azim Had?imejli?, Saraybosna Üniversitesi Felsefe Fakültesi Sanat Tarihi Bölümünden Dr. Haris Derviševi? ve Türkiye’den Müzehhibe Yasemin Demir konuşmacı olarak yer aldı.

İslam sanatlarında kitap ciltçiliği hakkında bilgi veren Prof. Dr. Hadzimejlic, bir eserin ortaya çıkma sürecini değerlendirdi. Hadzimejlic, bir kitabın eser olarak ortaya çıkabilmesinin birkaç sanatçının emeğinin bir araya gelmesiyle birlikte aylar süren çalışmanın neticesinde mümkün olduğunu dile getirdi.

Yunus Emre Enstitüsü tarafından Saraybosna’da gerçekleştirilen Tezhip Kursunda eğitmenlik yapan Müzehhibe Yasemin Demir ise, Bosna Hersek’te çok bilinmeyen tezhip sanatının inceliklerini anlattı. Tezhip sanatında kullanılan motifleri ve malzemeleri konusunda detaylı bilgi aktaran Müzehhibe Yasemin, “Hattatın amacı Kuran-ı Kerim’i bir insan elinin yazabileceği en güzel şekliyle yazmaksa bir müzehhib/müzehhibenin amacı da onu en cazip hale getirmek ve anlamına uygun en güzel şekliyle süslemektir.” şeklinde konuştu.

Dr. Haris Dervisevic de hat sanatının tarihini, yazı türlerini, önemli hattatların özelliklerini ve modern hat sanatının örneklerini katılımcılarla paylaştı. Bu kültür mirasının bir ortak medeniyet mirası olduğunu ifade eden Dr. Haris Dervisevic, son döneme kadar gelen önemli Boşnak hattatlar hakkında dinleyicilere bilgiler aktardı.