'İstiklal Şairi' Mehmet Akif Ersoy Saraybosna'da anıldı

Yazıcı-dostu sürüm

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da düzenlenen 'Bosna Hersek'te Mehmet Akif'i Anmak ve Anlamak' konulu konferans ile İstiklal Şairi Mehmet Akif Ersoy anıldı.

Program, T.C. Saraybosna Büyükelçiliği, T.C. Saraybosna Büyükelçiliği Eğitim Müşavirliği ve Saraybosna Yunus Emre Enstitüsü iş birliğinde 12 Mart 2018 tarihinde gerçekleştirildi.

Konferansta Saraybosna Üniversitesi Felsefe Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Müberra Gürgendereli ve Şarkiyat Enstitüsünden Dr. Amina Siljak Jesenkovic konuşmacı olarak yer aldı.

"İstiklal Marşı'nın Türk halkının milli yeminidir.”

Prof. Dr. Müberra Gürgendereli, Mehmet Akif Ersoy'un milletini iyi tanıdığına dikkat çektiği konuşmasında, İstiklal Marşı'nın Türk halkının milli yemini ve evrensel bildirisi olduğunu dile getirdi. Prof. Gürgendereli, "Onun istiklal sembolü bayrak, dini İslam, dili Türkçe, gücü vatan ve şehitlerdir." ifadelerini kullandı.

Bosnalı yazar Salih Safvet Basic'in de üslubundan etkilendiği Ersoy'un, bağımsızlık mücadelesi veren tüm coğrafyalara ilham verdiğini de aktaran Müberra Gürgendereli, "Basic de Akif gibi, 'O halde sosyal ve fen bilimlerinde, ahlakta yükselmek ve ilerlemek idealimiz olmalı' demiştir." sözlerini hatırlatarak konuşmasını tamamladı.

“Ersoy, İslam değerlerini en güzel şekilde yansımıştır.”

Şarkiyat Enstitüsünden Dr. Amina Siljak Jesenkovic, konuşmasına Ersoy'un Balkan kökenli olduğunu hatırlatarak başladı. Jesenkovic Akif’in bu coğrafyada, Bosnalı edebiyatçı Musa Cazim Catic'in çalışmalarıyla adını duyurduğundan bahsetti. Ersoy'un İslam değerlerini en güzel şekilde eserlerine yansıttığını da ifade eden Jesenkovic, "Mehmet Akif'in kimliğinde yatan en temel özelliğin İslam olduğunu belirtti.

Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Vasi Ete de Jesenkovic'in, Mehmet Akif Ersoy'un eserlerinin Boşnakça'ya tercüme edilmesinde önemli katkılar sağladığını belirterek, "İstiklal Şairi" Ersoy'u Bosna Hersek'te anmaktan memnuniyet duyduklarını dile getirdi.

Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Haldun Koç’un yanı sıra Türk kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ile öğrencilerin katıldığı konferansta, Mehmet Akif Ersoy'un şiirleri de okundu.