“Restorasyon Sanatı” İsimli Sergi Saraybosna’da Açıldı

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsünün destekleriyle 38. Uluslararası Saraybosna Kış Festivali kapsamında “Restorasyon Sanatı” isimli serginin açılış programı düzenlendi. Sergi, Saraybosna Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çazim Hacimeyliç ve öğrencileri tarafından hazırlandı. Hacimeyliç sergiyi beş yıldır hazırladıklarını ifade etti ve Bosna Hersek’in dört bir yanından restore edilecek eserleri getirdiklerini söyledi. Restore edilen eserlerin arasında 2000 yıllık antik amfora bulunmaktadır.

Restorasyon; eski, tarihi, otantik ve özgünlük değeri olan, önemli bir olaya ev sahipliği yapmış eserin, aslına uygun olarak, asli malzemeden, yapım tekniğinden ve özgünlüğünden faydalanarak mümkün olduğu kadar az müdahale ile koruyarak onarılması demektir.

Konservasyon en temel anlatım ile mimari yapının doğal hali bozulmadan ve yapının zamana yenik düşmemesi için yapılan işlemlerdir.

Uluslararası Saraybosna Kış Festivali Müdürü İbrahim Spahiç unutulmaya ve bozulmaya yüz tutmuş çeşitli eserleri restore etmenin bir ülkenin kültür mirasını korumak anlamına geldiğini ifade ederek sanatçıları tebrik etti. Spahiç Yunus Emre Enstitüsüne hem sergiye hem de festivale destek verdiği için teşekkür etti.

Sergi, Saraybosna Yunus Emre Enstitüsü Kültür Sanat Evinde festivalin sonuna kadar ziyaretçilere açık kalacaktır.