Saraybosna Yunus Emre Enstitüsü 10’uncu Yılını Kutluyor

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsünün yurt dışında açılan ilk merkezi olan Saraybosna Yunus Emre Enstitüsü 10. kuruluş yıl dönümünü ünlü Müzisyen ve Besteci Ömer Faruk Tekbilek konseriyle kutladı.

Bosna Hersek’in önemli tarihi yapılarından tarihî Saraybosna Kütüphanesinde (Vijecnica) gerçekleştirilen konsere Ak Parti Başkan Vekili Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, T.C. Saraybosna Büyükelçisi Haldun Koç, Bosna-Hersek’in üst düzey temsilcileri ve diğer ülkelerin temsilcileriyle birlikte Bosna-Hersekli müzikseverler yoğun bir katılım gösterdi.

Tekbilek, Doğu ve Batı ezgilerini ustaca harmanladığı eserlerini, Türk sanatçılar Mehmet Bahadır Şener ve Murat Tekbilek, İtalyan sanatçı Federico Ferrandina, Yunan sanatçılar Ioannis Dimitriadis ve Christos Lampropoulos ile İsrailli sanatçı Shlomo Deshet eşliğinde Bosna Hersekli müzikseverler için icra etti.

Konser öncesi kısa bir konuşma yapan Kurtulmuş lügatimizde “dil” kelimesinin “gönül” anlamına da geldiğine vurgu yaparak Türkçe öğretmenin sadece bir dil öğretmek değil aynı zamanda Yunus Emre’nin, Mevlana’nın gönül dilini de öğretmek olduğunu dile getirdi. Ömer Faruk Tekbilek’in de bu gönül dilini müziğe yansıttığını ifadelerine ekledi.  Yunus Emre Enstitüsünün Türkiye’nin önemli kurumlarından biri olduğunu söyleyen Kurtulmuş geçen on yıl boyunca Enstitünün faaliyetlerinde emeği geçen herkese teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.

Ömer Faruk Tekbilek ve ekibinin Bosna-Herseklilere yaşattığı unutulmaz konserden sonra Ak Parti Başkan Vekili Prof. Dr. Numan Kurtulmuş Yunus Emre Enstitüsünün 10 yıllık faaliyetlerinin yer aldığı fotoğraf sergisinin açılışını yaptı.

8 binin üzerinde öğrenci Türkçe öğreniyor

2009 yılından bu yana, Saraybosna’da düzenlediği Türkçe kurslarında 5 binin üzerinde kursiyere hizmet veren Enstitü, Türkçenin seçmeli yabancı dil olarak resmî müfredatlara girmesi amacıyla hayata geçirilen Tercihim Türkçe Projesi’nin uygulandığı ilk merkez olma özelliği de taşıyor. Projenin 7 kantonda uygulandığı Bosna Hersek’te 8 binin üzerinde öğrenciye ulaşılırken, ülke genelindeki 140 okulla birlikte uygulamaya konulan “Kardeş Okul” projesi kapsamında yüzlerce Bosna Hersekli öğrenci Türkiye’de misafir ediliyor.

Türkçeyi seçmeli ders olarak okuyan öğrencilerle çeşitli sosyal faaliyetler de yürüten Enstitü, düzenlediği ebru, hat, ney, yemek ve Osmanlı Türkçesi gibi kurslarla her yaştan Bosna Hersekliye kapılarını aralıyor.

Yeni kemankeşler yetişiyor

Yunus Emre Enstitüsünün Okçular Vakfı iş birliğinde hayata geçirdiği “Kemankeş Projesi” çerçevesinde geleneksel Türk okçuluğunu Bosna Hersek halkı ile buluşturan Saraybosna Yunus Emre Enstitüsü, yeni dönem kursları ile ülke genelindeki talebi karşılamak üzere çalışmalarına devam ediyor.

Bosna Hersek Halklar Meclisi Başkanı Bakir İzetbegoviç ve Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan'ın katılımıyla 16 Ekim Çarşamba günü başkent Saraybosna’daki Uluslararası Saraybosna Üniversitesinin (IUS) kampüsünde düzenlenen açılış töreni ile başlayan yeni dönem kurslarında sporcular, geleneksel Türk okçuluğuna dair teorik ve pratik bilgiler kazanırken atış talimi yapabiliyor.

Göbeklitepe'nin tarihî serüveni

Bosna Hersek'te Türk girişimciler tarafından 2004 yılında kurulan Uluslararası Saraybosna Üniversitesinin aynı gün ev sahipliği yaptığı etkinliklerden bir diğeri de “Göbeklitepe” konulu fotoğraf sergisinin açılışı oldu.

İzetbegoviç ve Erdoğan’ın katılımıyla düzenlenen açılış programında, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, sergiye ilişkin açıklamalarda bulundu.

Tarihin sıfır noktası olarak nitelendirilen ve bütün arkeolojik verileri değiştiren Göbeklitepe'nin önemine işaret eden Ateş, 2019 yılının Göbeklitepe Yılı ilan edilmesinin ardından Enstitünün dünya çapında gerçekleştirdiği etkinlikler ile ilgili bilgiler verdi.

Göbeklitepe’nin keşfinden günümüze tarihsel yolculuğunu gözler önüne seren sergi, 15 gün boyunca ziyaretine açık olacak.