Saraybosna'da "Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali" Gerçekleşti

Yazıcı-dostu sürüm

Türkiye Cumhuriyeti (T.C.) Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi destekleri ile Balkon Film organizasyonu iş birliğiyle düzenlenen "Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali" 22-23 Aralık 2018 tarihlerinde Saraybosna Yunus Emre Enstitüsü ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Genel Sanat Yönetmeni Mehmet Lütfi Şen festivale ilişkin yaptığı değerlendirmede, festivali her yıl dost bir ülkeye yansıtma kararı aldıklarını dile getirdi ve "Dostluk felsefesini bütün dünyaya anlatmak için yola çıktık. Dünya ayrışmış bir durumda ve bütün ülkeler kendi çıkarlarını kutsal sayıyor. Bu bağlamda, insanın önce kendine, sonra tabiata dost olması gereklidir. Aksi takdirde insan kendi kendini bitiren bir varlığa dönüşecek." ifadelerini kullandı.

Şenliğin ilk günü (Türkiye) Deniz Telek'in "Gümüş", (İran) Sahar Sotoodeh'in "Hedieh", (Kazakistan) Alan Rahmataliyev'in "The Last Teacher" ve (İran) Amir Gholami'nin "The Sea Swells" filmleri gösterildi. İkinci gününde "Kırk Yıllık Hatır Seçkisi" konulu filmler sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Son gününde Faysal Soysal'ın 'Bosna Savaşı'nı konu alan  "Kayıp Zamanlar" isimli belgeseli sinemaseverlerden yoğun ilgi gördü.

Faysal Soysal'ın Başkanlığında dostluk kavramı ile ilgili sinema yoluyla farkındalık oluşturmayı amaçlayan festival, "Uluslararası İlişkilerde Dostluk Payı Var mı?" konulu söyleşiyle sona erdi.