Vezirler Şehri Travnik'te Türkçe Sınıfı Açıldı!

Yazıcı-dostu sürüm

Vezirler Şehri Travnik'te Türkçe Sınıfı Açıldı!

Osmanlı döneminde vezirler yetiştiren ve günümüzde vezirler şehri olarak anılan Bosna Hersek'in Travnik şehrinde Türkçe sınıfı açıldı.

Türkçe sınıfı, Yunus Emre Enstitüsünün Bosna Hersek’te yürüttüğü “Tercihim Türkçe Projesi” kapsamında Türk Dünyası Belediyeler Birliğinin (TDBB) destekleriyle İstanbul Bağcılar Belediyesi katkılarıyla yaptırıldı.

Travnik Belediyesi O.S. Travnik İlköğretim Okulunda 27 Mart 2018 tarihinde gerçekleştirilen açılış programına Orta Bosna Kanton Başbakanı Tahir Lendo, Türkiye Cumhuriyeti Saraybosna Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Vasi Ete, Travnik Belediye Başkanı Admir Hadžiemrić, Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, okul müdürleri, öğrenci velileri ve davetliler katıldı.

Her iki ülkenin marşlarıyla başlayan programda Orta Bosna Kanton Başbakanı Tahir Lendo, Türkiye Cumhuriyeti Saraybosna Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Vasi Ete, Travnik Belediye Başkanı Admir Hadžiemrić ve Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı açılış konuşmaları gerçekleştirdi.

"Vezirler şehrinde tarihi mirasın yaşaması bizleri mutlu ediyor"

Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı yaptığı açılış konuşmasında iki ülkenin geçmişteki birlikteliğine vurgu yaparak "Biz bu topraklarda yıllar boyunca barış içinde huzuru sağlayarak yaşadık ve yaşattık. Biz bu geleneğin mirasçılarıyız. Bu mirası bu topraklarda yaşayan kardeşlerimizin sahip çıkması bizleri mutlu etmektedir." dedi. Çağırıcı, bugün Bosna Hersek'te Türkçe öğrenen öğrencilerin geçmişte kurulan gönül köprülerinin yeni temsilcileri olduğunu sözlerine ekledi.

"Bosna Hersek'te Türkçe kadar Türkiye'de de Boşnakçayı Önemsiyoruz"

Türkiye Cumhuriyeti Saraybosna Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Vasi Ete, Bosna Hersek'te yabanci dil eğitimi konusunda Türkçe eğitimini önemsediklerine dikkat çektiği konuşmasında, “Burada Türkçe öğrenen gençlerimizin kardeşleri Türkiye'de yabancı dil olarak Boşnakçayı öğreniyorlar. Bizler Türkçe kadar Boşnakçayı da önemsemekteyiz" ifadelerini kullandı.

"Türkçeyi iyi öğrenen Türkiye'de Üniversite Okuyabilir"

Türkçe öğrenen öğrencilere seslenen Saraybosna Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Mehmet Akif Yaman, Türkçeyi çok iyi bilen öğrencilerin üniversiteyi Türkiye Cumhuriyeti Devleti bursu ile Türkiye'de okuyabileceklerini vurguladı.

"YEE'yi  her zaman destekliyoruz ve Tercihim Türkçe Projesini sahipleniyoruz"

Türkiye'nin Bosna Hersek'te eğitim alanında karşılık beklemeden yaptığı desteği yakinen takip ettiklerini bildiren Orta Bosna Kanton Başbakanı Tahir Lendo, asil bir görev yürüten Yunus Emre Enstitüsünü Orta Bosna Kantonu olarak her zaman desteklediklerini ve yürütülen “Tercihim Türkçe Projesi”ni kanton başbakanlığı ve eğitim bakanlığı olarak sahiplendiklerini belirtti.

Türkçe öğrenen öğrencilerin, Türkçe türkü ve şiirlerle hazırladıkları gösterinin ardından Türkçe sınıfının açılışı gerçekleştirildi.