"Balkan Defteri" Adlı Kitabın Tanıtımı Düzenlendi

Yazıcı-dostu sürüm

Saraybosna Yunus Emre Enstitüsünde gazeteci yazar Ayhan Demir’in ‘Balkan Defteri’ adlı eserinin tanıtımı gerçekleştirildi.

 

Ayhan Demir Balkanlar üzerinde araştırma yapan ve gönlünü Balkanlara vermiş bir yazardır. Balkan Defteri kitabında Türkiye ve Balkanlarda yaşayan insanlar arasında bulunan bağları ve unutulan ilişkileri kaleme alınmıştır.

 

Ayhan Demir'in "Balkan Defteri / İsimler, Eserler ve Hayatlar" çalışmasının birinci bölümde Cevad Karahasan, Dritero Agoli, İlhami Emin, İsmail Kadare, İvo Andriç, Kim Mehmeti, Mak (Mehmedaliya) Dizdar, Meşa (Mehmed) Selimoviç, Necad İbrişimoviç, Nusret Dişo Ülkü’nün hayatları ve eserleri hakkında detaylı incelemeler, ikinci bölümde ise İlhami Emin, Kim Mehmeti ve Necad İbrişimoviç ile gerçekleştirdiği röportajlar bulunuyor.

 

Saraybosna Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Mehmet Akif Yaman program açılışında yaptığı konuşmada yazar bu kitabıyla Balkanlar ile gündelik siyasetin ve her an değişebilir konjonktörlerin çok ötesinde bağlar kuruyor. Balkan Defteri, uzun yıllar kapalı kalan ve neyi kaybettiğimizi ancak hatırlamaya başladığımız bir büyük hafıza sandığının kapağını açıyor dedi.

 

Saraybosna Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi İletişim ve Gazetecilik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahira Feyziç Çengiç yaptığı konuşmada Yaradan, birbirimizi daha iyi anlayabilmemiz için farklılıkları, renkler, çiftleri yaratmıştır. Balkanlarda çokçuluk kavramı her zaman mevcuttu, özellikle Osmanlı döneminde. Osmanlı Devletinin çeşitli Balkan halklarını yönetmeyi, geçmişten günümüze kadar çocuklara ve kadınlara karşı şiddet uygulamamayı başarmıştır. Günümüzde de bu geleneği devam ettirmektedir.

 

Saraybosna Üniversitesi Felsefe Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Edina Nurikiç yaptığı konuşmasında Türkiye ile Balkan ülkeleri arasındaki yakınlaşmayı sağlayacak olan kültür sanat bilim insanlarıdır. Bu eser ve yazar da bizi birbirimize daha çok yakınlaştıracaktır.

 

Balkan Defteri yazarı Ayhan Demir ise konuşmasında uzun yıllar Osmanlı Devleti bayrağı altında birlikte yaşamış halklar olarak birbirimizle üçüncü bir dille değil kendi dilimizle konuşmalıyız birbirimizi anlamak için. Balkan coğrafyasının Türklerin kalbindeki önemine vurgu yapan Demir, bu eserle beraber fikirleri ve düşünceleri yeniden halkların gündemine getirmek amacında olduğunu dile getirdi.

 

Tanıtım programı Demir’in okurların kitaplarını imzalamasıyla son buldu.