Bosna Hersek'e "Selam Olsun"

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre’nin vefatının 700. yıl dönümü münasebetiyle 2021 yılının UNESCO tarafından “Yunus Emre ve Türkçe Yılı” olarak anılması kararına istinaden yurt dışındaki merkezlerinde bir dizi etkinlik düzenleyen Yunus Emre Enstitüsü, “Selam Olsun” projesi kapsamındaki Balkan turnesinde Foynitsa’daki misafirleriyle buluştu.

“Tercihim Türkçe” projesi kapsamında Türkçeyi ikinci yabancı dil olarak öğrenen öğrencilerin yoğun katılımıyla gerçekleşen etkinlikte geleneksel Türk el sanatlarından Türk tiyatrosuna, halk ezgilerinden Yunus Emre’nin deyişlerine geniş bir yelpazede sunulan faaliyetler ilgiyle takip edildi.

Program, Enstitü sanatçısı Alper Tuna’nın seslendirdiği halk ezgileriyle başladı. Sanatçının proje kapsamında Yunus Emre’nin “Dertliler Bulacağız” dizeleriyle bestelediği ilahi formundaki eseri büyük beğeni topladı. Ardından sahne alan Enstitü sanatçısı Mert Talat Dilekçioğlu ise Yunus Emre’nin insan sevgisinin evrenselliğini vurgulayan dizelerini katılımcılar için seslendirdi. 

Ressam Murat Yılmaz tarafından düzenlenen ebru atölyesinde bu sanatı tecrübe etme fırsatı bulan miniklere, gönüllerince renklendirerek ortaya koydukları ürünler kendilerine hediye edildi.

Tiyatro oyuncuları Abdülaziz Öktem ve Faruk Karagül’ün sahne performansları ile gönüllerince eğlenen minik katılımcılar geleneksel Türk tiyatrosundan Karagöz-Hacivat oyununu canlı performans olarak izleme imkânı buldu. Kukla ve animasyon gösterilerine coşkuyla eşlik eden çocuklara, Yunus Emre’nin “4 Kapı 40 Makam” felsefesinden yola çıkılarak hazırlanan yapbozlar da hediye edildi.

Yunus Emre’yi anmakla birlikte ortak bir medeniyeti paylaştığımız ülkelerde, kültürel ve tarihsel bağımızı sanat ile pekiştirmeyi amaçlayan proje yoluna Macaristan ile devam edecek. Proje son durağı olan Romanya’da düzenlenecek etkinliklerin ardından sona erecek.