Bosna Hersekli Eğitim ve Kültür Bakanları Türkiye'yi Ziyaret Etti

Yazıcı-dostu sürüm

Saraybosna Yunus Emre Enstitüsü ve İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü‘nün ortaklaşa olarak organize ettiği program kapsamında Bosna-Hersek Federasyonu Kanton Eğitim, Kültür, Bilim ve Spor Bakan’ları ve Bakan Yardımcıları ile Pedagoji Kurum Başkanları Türkiye’yi ziyaret etti.

Bosna Hersekli Bakanların bulunduğu heyet Türkiye’nin çeşitli kurumlarının tecrübelerinden faydalanmak ve ikili iş birliklerini geliştirmek için bir takım görüşmeler gerçekleştirdi.

Tecrübe paylaşımı programı kapsamında heyet Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş tarafından kabul edildi. Ateş, Enstitü çalışmaları ile ilgili heyeti bilgilendirdikten sonra önümüzdeki dönemde yapılması planlanan çalışmalarla ilgili bilgiler verdi.

Ateş Bosna-Hersek’te yürütülen “Tercihim Türkçe” projesinin önemine değinerek bu projenin iki halkı birbirine daha çok yaklaştırdığını ve yürütülen tüm projelerle iki ülkenin de geleceğe daha güçlü ve emin adımlarla ilerlediğini dile getirdi.

Program kapsamında İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ziyaretinde Milli Eğitim Bakanlığı Yükseköğretim ve Yurt Dışı Eğitim Genel Müdürü Prof. Dr. Cemal Yıldız ve İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı’nın katılımıyla bir tecrübe paylaşımı programı gerçekleştirildi. Program çerçevesinde Genel Müdür Yıldız, Türkiye’nin her konuda olduğu gibi eğitimde de Bosna Hersek’e elinden gelen her konuda yardımcı olmaya hazır olduğunu belirtti. Yıldız özellikle Bakanlık olarak Bosna Hersek’te Yunus Emre Enstitüsü tarafından yürütülen Tercihim Türkçe projesini önemsediklerini ve projenin gelişmesi için bakanlık olarak ellerinden geleni yapmaya hazır olduklarını ifade etti.

Maarif Vakfı ziyaretinde heyete Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili ve Genel Müdür Prof. Dr. Cemal Yıldız eşlik etti. Bakan Yardımcısı Bilgili, heyete yaptığı konuşmada Bosna Hersek’te faaliyetlerine devam eden FETÖ okullarının kapatılması gerektiğinin altını çizerek, eğitim alanında Bosna Hersek için ellerinden gelen her şeyi yapmaya hazır olduklarını ifade etti. Maarif okullarının Saraybosna’da çok güzel çalışmalar yaptığını ve yapmaya da devam edeceğini ifade etti.

Heyet program kapsamında Okçular vakfını ziyaret ederek ok atışı yaptı. Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, heyeti kabul ederek hem belediye hem de Okçular vakfı ile ilgili bilgiler verdi. Yıldız burada yaptığı konuşmada Vakfın Türk vatandaşlarının hizmetinde olduğu kadar Bosnalı kardeşlerimizin de hizmetinde olduğunu dile getirerek "İstanbul’a gelen her Bosnalı kardeşimi Okçular Vakfına bekliyorum." dedi.

İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Haluk Akalın tarafından kabul edilen heyet ile yapılan toplantıda iki ülke üniversiteleri arasında yapılacak iş birlikleri ele alındı ve bu iş birliklerinin arttırılması için çalışmaların başlamasına karar verildi. T.C. Saraybosna Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Dr. Faruk Berat Akçeşme, İstanbul Üniversitesinde yapılan toplantıda müşavirlik olarak iki ülke üniversiteleri arasındaki ilişkilerin daha ileri seviyelere gelebilmesi için çalıştaylar yapmaya karar verdiklerini dile getirdi.

Son ziyaretini SEDEF Vakfına gerçekleştiren heyeti Vakıf Başkanı Hasan Topaloğlu ve Uluslararası Saraybosna Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Sevgi Kurtulmuş ağırladı. Yapılan toplantıda Bosna Hersek’te eğitimin daha kaliteli hale gelebilmesi için yapılabilecek çalışmalar değerlendirildi.

Heyet yapılan görüşmelerin yanı sıra İstanbul’un tarihi ve turisttik yerlerini de görme şansını yakaladı. Ayasofya Camii, Topkapı Sarayı, Mısır Çarşısı gibi birçok alanı ziyaret eden heyet  İstanbul ziyaretini 16 Kasım Salı günü tamamladı.