Bosna Hersekli Öğrenciler Türkçe İçin Bir araya Geldi

Yazıcı-dostu sürüm

Türkçe öğrenen öğrencilere Saraybosna’ya bağlı Vogoşça Belediyesinde gerçekleştirilen hediye dağıtım programında öğrenciler bir araya geldi.

Saraybosna Yunus Emre Enstitüsü tarafından 5 yıldan beri sürdürülen "Tercihim Türkçe" projesi kapsamında Çorum Belediyesi sponsorluğunda Bosna Hersek devlet okullarında Türkçe öğrenen 6.000 öğrenciye içleri kırtasiye malzemeleriyle dolu okul çantaları dağıtılmaya başlandı.

Okul çantaları dağıtım programlarının ilki Saraybosna’nın VogoşçaBelediyesindeki Mirsad Prnjavorac İlköğretim Okulunda 12 Kasım 2015 tarihinde gerçekleştirildi.

Mirsad Prnjavorac İlköğretim Okulu’nda gerçekleştirilen programa, Türkiye Cumhuriyeti Saraybosna Büyükelçisi Cihad Erginay, Yunus Emre Enstitüsü Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Şeref Ateş, Çorum Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Belediye Başkan Yardımcıları Zeki Gül, Alper Zahir ile belediye meclis üyeleri ve çalışanları, Vogoşça Belediye Başkanı Edin Smaji?, Türkçe öğrenen öğrenciler ve öğrenci velileri katıldı.

Bir saat süren program açılış konuşmaları ile başladı. Konuşmaların tamamlanmasının ardından sahneyi Türkçe öğrenen öğrenciler aldı. Çeşitli gösterilerin yapıldığı programda öğrencilerin Türkçe şarkıları davetliler tarafından büyük alkış aldı.

“Bosna Hersek, Türkiye’nin gönlünde ayrı bir yerdedir.”

Yunus Emre Enstitüsü Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Şeref Ateş, Yunus Emre Enstitüsü olarak 2009 yılından itibaren Saraybosna’da faaliyet gösterdiklerini, Bosna Hersek’in ayrı bir önemi olduğunu belirterek “Bosna Hersek, Türkiye’nin gönlünde ayrı bir yerdedir. Tercihim Türkçe projesi kapsamında geçen 4 yılda yapmış olduğumuz yoğun faaliyetler bunun bir göstergesidir” dedi.

Yunus Emre Enstitüsünün, 2009 yılından beri faaliyetlerini sürdürdüğünü ve bugün dünyanın 33 ülkesinde var olan 42 kültür merkeziyle Türk dilini, kültürünü, sanatını tanıtan bir kurum olduğunu ifade eden Prof. Dr. Şeref Ateş, Saraybosna Yunus Emre Enstitüsünün ilk açılan merkez olduğunu vurguladı.

Türkçe eğitimin önemini belirten Ateş sözlerinde şunlara değindi: “Bu ülkede 2009 yılından itibaren faaliyetlerini sürdüren Enstitümüz, 2011 yılında başlatmış olduğu “Tercihim Türkçe ” projesi kapsamında Bosna Hersek devlet okullarında Türkçe öğrenen 6120 öğrenciye ulaşmıştır ve bu sayı her yıl artmaktadır.  2014-2015 eğitim öğretim yılı sonunda ilköğretimden ilk mezunlarını vermiş ve öğrencilerimiz bugün 3 kantonda lise eğitimlerine devam etmektedir. Umut ediyoruz ki lisede Türkçe eğitimi almaya devam eden çocuklarımız mezun olduklarında ileri düzeyde bir Türkçeye sahip olacaklardır.

Şiir yarışması, şarkı yarışması, resim yarışması, futbol ve voleybol turnuvaları, kardeş okullar vasıtasıyla öğrencilerin ve öğretmenlerin Türkiye ziyaretleri, beş binin üzerinde öğrencinin katılımı ile 2014 yılında Saraybosna Zetra’da, 2015 yılında ise Zenica Arena’da 23 Nisan Çocuk Günü kutlamaları gerçekleştirdiğimiz faaliyetlerden bir kısmıdır” şeklinde sözlerini tamamladı.

“Türkiye ve Bosna-Hersek birbirine kadim bağlarla bağlı iki milletin devletleridir.”

Çorum Belediye Başkanı Muzaffer Külcü yaptığı konuşmada Türkçe öğrenen öğrencilerin büyük bir görev üstlendiğini, Türkiye’nin gönüllü elçileri olduklarını ifade ederek “Türkiye ve Bosna Hersek tesadüflerin ya da menfaatlerin bir araya getirdiği iki devlet değil kadim bağlarla birbirine bağlı iki milletin devletleridir ”şeklinde vurguladı.

“İnancımızla, tarihi köklerimizle, milli ve kültürel değerlerimizle, yaşadıklarımızla, dostluklarımızla birbirine kadim bağlarla bağlı iki milletiz. Bizim 600 yıl öncesinden gelen birlikte yazılmış ve adeta birlikte yaşanmış bir hikâyemiz var” şeklinde sözlerine devam eden Çorum Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, iki ülke milletinin kaderinin aynı olduğunu belirterek sözlerinde şunlara yer verdi: Bu kadar ortak noktamızın, güçlü bağlarımızın olduğu milletlerin ve devletlerin hiçbirine karşı bigâne kalamayız.  Öyleyse coğrafi sınırlarımız, ülkemizin topraklarından ibaret olsa da kültür coğrafyamızı, medeniyet sınırlarımızı daha geniş görmeli ve önemsemeliyiz. Şu anda bunun hassasiyeti içinde olan bir Cumhurbaşkanımız, bir Başbakanımız ve hükümetimiz var.  Buradan gururla ifade ediyorum ki ülkemizin en büyük şansı da bu anlayışa sahip idareciler tarafından yönetilmesidir. Zamanla görülecek ki, birimize ne olursa aslında hepimize de o olacak.  Onun için birbirimizi daha çok ziyaret etmeli, böylece muhabbetimizi, sevgimizi artırmalı ve bunu işbirliği içinde yaptığımız çalışmalar ve ortaya çıkacak işler, eserlerle de taçlandırmalıyız. Gerek, Yunus Emre Enstitüsü gerekse TİKA aracılığı ile birlikte daha çok iş yapmalı ve daha büyük işler başarmalıyız. Hem medeniyetimizin hem de insanlığın buna ihtiyacı var.  Çorum Belediyesi olarak biz sorumluluklarımızın farkındayız.  Bugün buradaki varlığımız da tam olarak buna işaret ediyor.  Ancak bununla yetinmemeliyiz.  Hem kendi kuşağımıza, hem gelecek nesillere karşı bu sorumluluklarımızı ifa etmek noktasında arzulu ve kararlı olduğumuzu özellikle ifade etmek istiyorum.  Burada yapacağımız görüşmelerle imkânlarımız ölçüsünde daha kalıcı işler yapabileceğimizi bilhassa ifade etmek isterim.”

“Sizler iki ülkenin güçlü bağlarısınız.”

Büyükelçi Cihad Erginay ise Türkçe öğrenen çocuklara yönelik yaptığı konuşmasında “Çocukların müreffeh geleceğin teminatı ve Türkçe öğrenen öğrencilerin ise iki ülke arasındaki güçlü bağları olduğunu” ifade etti.

Dil öğrenmenin iki ülkeyi daha da yaklaştırdığını belirten Erginay, başka bir ülkenin dilinin öğrenilmesi ile birlikte o ülkenin kültürünün de öğrenildiğini sözlerine ekledi.