Mehmet Âkif Ersoy Bosna-Hersek’te Anıldı

Yazıcı-dostu sürüm

Millî şairimiz Mehmet Âkif Ersoy, vefatının 80. yıldönümünde Bosna-Hersek’in Zenica, Tuzla ve Saraybosna şehirlerinde düzenlenen konferanslarla anıldı.

Saraybosna Yunus Emre Enstitüsü tarafından düzenlenen ve Yrd. Doç. Dr. Genç Osman Geçer’in "Mehmet Âkif Ersoy'un Bosna Hersek Düşünce Dünyasına Tesiri" başlığı altında verdiği konferans dizisi; Zenica Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde, Tuzla Üniversitesi Derviş Suşiç Kütüphanesi’nde ve Saraybosna Yunus Emre Enstitü Kültür Sanat Evi’nde gerçekleştirildi.

Saraybosna’da gerçekleşen konferansa, Türkiye Cumhuriyeti Saraybosna Büyükelçisi Haldun Koç, Saraybosna Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Mehmet Akif Yaman, IUS Rektör Yardımcısı Ali Gürsel, Bigmev Bosna-Hersek Müdürü Samir Vildic, TUBSİAD Genel Sekreteri Armin Skrebo ve çok sayıda davetli katıldı.

Konferansta Saraybosna Büyükelçisi Haldun Koç ve Saraybosna Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Mehmet Akif Yaman birer konuşma gerçekleştirdi.

Açılış konuşmasında Yunus Emre Enstitüsünün Bosna-Hersek’te yaptığı çalışmalarından bahseden Enstitüsü Müdürü Mehmet Akif Yaman, dünyanın farklı noktalarında bulunan Yunus Emre Enstitüleri ile millî şairimiz Mehmet Âkif Ersoy'u vefatının 80. yıldönümünde minnet ve şükranla andıklarını sözlerine ekledi 

“Mehmet Âkif’in dizelerine Anadolu ile Balkan bağlarını görüyoruz”

Konuşmasına “Millî şairimiz Mehmet Âkif Ersoy'u tanımak ve anlamak açısından bu akşamki program çok yararlı olacaktır. Bu akşam değerli bilgilere sahip olacağız” sözleriyle başlayan Saraybosna Büyükelçisi Haldun Koç, Mehmet Âkif Ersoy’un bıraktığı mirasın Bosna-Hersek ile Türkiye açısından önemli bir bağ oluşturduğunu belirterek “Balkanlar’da Anadolu esintisini, Anadolu’da Balkan esintisini, bir yansımasını biz onun eserlerinde açık bir şekilde görüyoruz. Bu konferansla bu bağlantıyı, bu esintileri net bir şekilde daha göreceğiz. Bu sağlam bağları bu akşam bir kez daha sağlamlaştırmış olacağız” şeklinde sözlerini tamamladı.

Mehmet Âkif Ersoy Bosna-Hersek’te bilinen şahsiyetlerdendir

Konferansa konuşması olarak katılan Yrd. Doç. Dr. Genç Osman Geçer, Mehmet Âkif Ersoy'un Bosna-Hersek'te de bilinip tanındığını, bu tanınmanın 1912-1914 yılları arasında Bosna Hersek'te çıkan Misbah dergisinde şiirlerinin yayınlanmasından kaynaklandığını söyledi.

Ersoy'un Bosna-Hersek'te tanıtılmasına katkı sağlayan en önemli faktörlerden birinin de Misbah dergisinde başyazarlık yapan ve makalelerini Türkçe yazan Salih Saffet Basic olduğunu vurgulayan Genç Osman Geçer, Basic'in İstanbul'da Ersoy ile birlikte bilgisini ve tecrübesini geliştirdiğini, 1910 yılında Bosna-Hersek'e döndükten sonra da Sebil-ül Reşad'ın buraya gelmesine ve burada dağıtılmasında büyük yardımı olduğunu ifade etti.

Mehmet Âkif Ersoy'un Safahat isimli eserindeki tüm şiirlerinde İslam âleminin bilim, sanat, fen ve teknikte Batı'dan geride kaldığını ve uyku halinde olduğunu ifade eden Geçer, "Akif, gaflet uykusundan bir an önce uyanıp muasır medeniyet seviyesine çıkmak gerektiğine inandı. Bunun için çabaladı. Bosna Hersek uleması burada da benzer bir durum görüyordu. Onun için Akif'in görüşlerini burada önemsediler ve yaymaya çalıştılar." dedi.