Saraybosna’da 2. Uluslararası Sarı Saltuk Gazi Sempozyumu

Yazıcı-dostu sürüm

6 - 9 Mayıs 2015 tarihleri arasında, Sarı Saltuk Gazi’nin Balkanlara gelişinin 752. yıl dönümü vesilesiyle Trakya Üniversitesi Balkan Araştırma Enstitüsü, Yunus Emre Enstitüsü Saraybosna Türk Kültür Merkezi ile Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından ortaklaşa tertip edilen “II. Uluslararası Sarı Saltuk Gazi Sempozyumu” Yunus Emre Enstitüsü Saraybosna Türk Kültür Merkezi Kültür Sanat Evinde çok sayıda akademisyen ve davetlinin katılımıyla gerçekleştirildi.

7 Mayıs 2015, Perşembe günü Gazi Hüsrev Bey Medresesinde düzenlenen açış töreni ile başlayan sempozyum, Yunus Emre Enstitüsü Saraybosna Türk Kültür Merkezi Kültür Sanat Evinde, “Sarı Saltuk” ve “Ayvaz Dede” salonlarında yapılan oturumlarla devam etti.

Sempozyumda ''Sarı Saltuk Gazi, Boşnaklar ve Bosna-Hersek'', ''Alperen Tipi Olarak Sarı Saltuk'', ''Saltukname'nin Kutsal Kaynakları'', ''Saltık Gazi'nin Dobruca'da Kurduğu Oğuz Devleti ve Fetihleri'', ''Yeni Belgeler Işığında Sarı Saltuk'un Anadolu-Balkan Güzergâhında Kuzey-Batı Anadolu'daki İzleri'', ''Sarı Saltuk'un Kimlik Oluşturmadaki Rolü'', ''Selçukludan Osmanlı'ya İktidar Mücadelelerinde Sarı Saltuk Coğrafyası'', ''Evliya Çelebi Seyahatnamesinde Sarı Saltuk Kayıtları'', ''Arşiv Belgeleri Işığında Babadağ Sarı Saltık Tekkesi'' gibi 30’a yakın tebliğ sunuldu.

Değerlendirme oturumdan da Sarı Saltuk Gazi’nin Balkanlar açısından son derece önemli olduğu, programın verimli ve başarılı geçtiği, üçüncü sempozyumun içeriği ve yönteminin nasıl olması gerektiği gibi meseleler üzerinde duruldu.

8 Mayıs 2015, Cuma günü Mostar’da Blagay Tekkesindeki anma programlarına katılan misafirler, Sarı Saltuk Gazi’nin Blagay’daki makamını ve kurduğu tekkesini de ziyaret etmiş oldu.