Saraybosna'da “Geleneksel Türk Müziği ve Bosna-Hersek Folkloru” Konseri

Yazıcı-dostu sürüm

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da Filigran Festivali kapsamında "Geleneksel Türk Müziği ve Bosna Hersek Folkloru" konseri gerçekleştirildi.

Saraybosna Yunus Emre Enstitüsü ile Saraybosna Kantonu Kültür Merkezi tarafından düzenlenen Filigran Festivali kapsamında Boşnak Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen konsere Türkiye Cumhuriyeti Saraybosna Büyükelçisi Haldun Koç, Saraybosna Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Mehmet Akif Yaman, Türk kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ile çok sayıda Saraybosnalı sanatsever katıldı.

Konserde, Saraybosna Büyükelçisi Haldun Koç ve Saraybosna Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Mehmet Akif Yaman birer konuşma gerçekleştirildi.

“Ortak Kültürü Yaşatmak Bizim Görevimiz”

Açılış konuşmasında Türkiye ile Bosna-Hersek arasında ortak tarih, kültür, sanat ve edebiyatın bulunduğuna dikkat çeken Büyükelçi Haldun Koç, ortak kültürel mirasın yaşatılmasında her ülkeye büyük görevler düştüğünü belirtti.

Yunus Emre Enstitüsünün Türkçe kurslarına katılan ve başarılı olan öğrencilere vurgu yapan Büyükelçi Haldun Koç, Bosna-Hersek'te hem Türkçenin yaygınlaşmasından hem de Türkçe öğrenenlerin sayısının artmasından son derece memnuniyet duyduklarını belirterek "Birbirimizin dilini bilen kişi sayısı arttıkça, hem Türk kurumlarında hem Bosna-Hersek kurum ve kuruluşlarında çalışan kişi sayısı da artacaktır. Sonuçta hepimizin ortak amacı Balkanlar'ın, Bosna-Hersek'in istikrarı, birliği, bütünlüğü ve refahıdır." şeklinde sözlerini tamamladı.

"Festivali gelecek yıllarda da devam ettirmeyi planlıyoruz"

Saraybosna YEE Müdürü Yaman da Filigran Festivali kapsamında 3 gün boyunca geleneksel Türk müziğine ilgi duyan müzik akademisi öğrencileri ve vatandaşlara ney, kemençe, rebap ve utla tanışma fırsatı sunduklarını belirterek, Türkiye'den gelen eğitmenlerin eğitim verdiğini anlattı.

Festival kapsamında Boşnak el sanatlarından kazancılık, takı tasarımı gibi birçok sanatın da eğitiminin verildiğine işaret eden Yaman, festivali gelecek yıllarda da sürdürmeyi planladıklarını söyledi.

Yaman, festival kapsamında insanların her iki ülkenin de el sanatlarını görme imkânı bulduğunu vurgulayarak, "Biz bu sanatların kurslarını enstitüde de veriyoruz. Buraya gelip atölye çalışmalarını gören insanlar bu kurslara da katılabilirler." dedi.

Açılış konuşmalarının ardından 2016-2017 eğitim-öğretim yılında Saraybosna Yunus Emre Enstitüsü Türkçe kurslarına katılan ve başarı olan kursiyerlere sertifikaları ve Filigran Festivali’ne katkı sağlayanlara teşekkür belgeleri verildi. Akabinde Bosna-Hersek halk oyunları gösterisi ile başlayan konsere gerçekleştirildi. Konser, Türkiye'den gelen saz sanatçılarının performansı ve yerel sanatçıların seslendirdiği ezgilerle tamamlandı.