Sezai Karakoç'u Anma Gecesi

Yazıcı-dostu sürüm

Saraybosna’da Türk şair ve yazar Sezai Karakoç’u anma gecesi düzenlendi.

Saraybosna Yunus Emre Enstitüsü, T.C. Saraybosna Büyükelçiliği Eğitim Müşavirliği ve Türk Hava Yolları iş birliğinde Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna'da Türk şair, yazar ve entelektüel Sezai Karakoç'un karakteri ve eserleri onuruna “Sezai Karakoç’u Anma Gecesi” düzenlenmiştir.

Programa, Türk şair ve yazar Şaban ABAK, Şarkiyat alanından Prof. Dr. Amina Şilyak Yesenkoviç, Türkoloji öğrencileri ve çok sayıda konuk katılmıştır.

Abak, bu vesile ile katılımcılara yaptığı konuşmada Karakoç’un düşüncelerinde savunduğu bakış ve fikirlerinden bahsetmiştir.

Abak, Sezai Karakoç’un tüm İslam şehirlerinin tüm Müslümanlara ait olduğu; Mekke ve Medine gibi Saraybosna, Buhara, Semerkant ve Kudüs’ün de tüm Müslümanlara ait olduğu kanısında bulunduğunu dile getirmiştir.

“Gerçekten, Sezai Karakoç’u anlamak için eserlerini okumak gerekiyor. Ancak o şekilde gerçek Karakoç ile tanışmış olacaksınız.” ifadelerini kullanan Abak, Karakoç’u en iyi şekilde anlamak için onun eser ve fikirlerini okumanın ne kadar önemli olduğunu vurguladı.

Şilyak Yesenkoviç ise Türkiye’de Karakoç ile şahsen tanışmaktan onur ve mutluluk duyduğunu belirtmiştir.

Şilyak Yesenkoviç, “1992 yılında Bosna Hersek’te savaş başladığında Türkiye’deydim. O zaman Sezai Karakoç’un bir eserini Boşnakçaya tercüme ettim. Daha sonra o tercüme ‘Preporod’ dergisinde yayımlandı. Bir süre sonra nişanlım beni ziyaret etmek için Türkiye’ye geldi ve bu dergiyi bana getirdi. Ben de dergiyi alıp Sezai Karakoç’u ziyarete gittim. Öylece onunla tanışma fırsatım oldu ve bundan büyük bir mutluluk duyuyorum.” dedi.

Yoğun ilgi gören program, Uluslararası Saraybosna Üniversitesi, Saraybosna Üniversitesi ve Zenitsa Üniversitesi öğrencilerinin Karakoç’un şiirlerini okumasıyla sona ermiştir.

Şair, yazar ve entelektüel Sezai Karakoç 22 Ocak 1933 tarihinde Diyarbakır’da doğmuştur ve 16 Kasım 2021 tarihinde vefat etmiştir.