10. Çocuk Şenliği

Yazıcı-dostu sürüm

Saraybosna Yunus Emre Enstitüsü tarafından düzenlenen "Tercihim Türkçe" projesi kapsamında ülkenin farklı yerlerinde Türkçe öğrenen 6000'den fazla çocuk, 9 Mayıs'ta Zenica şehirinde bu sene onuncusu düzenlenen çocuk şenliğinde bir araya geldi.

Programda Türkiye ve Bosna-Hersek'in kültürel renkleri yer aldı, geleneksel çocuk ve halk oyunları sergilendi. Türkçe Boşnakça şiirler okundu ve şarkılar söylendi. Saraybosna Büyükelçiliğinin destek verdiği etkinlikte Türk yemekleri ve tatlıları da misafirler ikram edildi. Yunus Emre Enstitüsü tarafından yıl içinde düzenlenen resim, maket ve şiir yarışmasında dereceye girenlere ödüller verildi. 

Saraybosna Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Mehmet Akif Yaman yaptığı açıklamada “Yıl boyunca yaptığımız yarışmalarda dereceye giren öğrencilerimize ödüllerini takdim ettik. Çocuklar için eğlenceli anlar oldu. Bosna Hersek’in tanınmış sanatçılarını davet ederek konser verdik. Ayrıca bu sene programımıza Türkiye’de Selçuklu Belediyemizin destekleriyle depremden etkilenmiş çocuklarımızı da dahil ettik. Bosna-Hersek’ten Türkiye gitmiş sivil savunma ekiplerinden de Zenica’da bulunanları davet ederek onları sahnede bir araya getirdik.” dedi.

Mehmet Akif Yaman bu yıl çocuk şenliğine ilaveten “Türkiye Günleri”ni de eklediklerini belirtti. Yaman, “Türkiye Günleri” kapsamında onuncu Türk Film Haftası'nın yanı sıra 06 - 07 Mayıs’ta Bosna-Hersek’in başkenti Saraybosna’da Novi Grad Belediyesi Parkı’nda Türk mutfağı tatlarından geleneksel oyunlarımız halat çekme, çuval yarışı, yumurta taşımanın yanı sıra ebru sanatı gösterisi, yüz boyama, konser, çizgi film gösterimleri, uçurtma şenliği gibi birçok farklı faaliyet oldu” diye konuştu.

Düzenledikleri etkinlikle Türkiye’nin tanıtımına katkı sağladıklarını vurgulayan Yaman, Türkçe öğretimi konusunda da şenliğin büyük katkısı olduğuna işaret etti. Etkinliğin, Yunus Emre Enstitüsü tarafından yurt dışında düzenlenen en büyük programlardan biri olduğunu belirten Yaman şunları kaydetti: “Okulları ziyaret ettiğimizde bu sene 5-6 yıl önce katılmış çocukları görüyoruz. Hala o şenlikten ve o günden bahsediyorlar. Orada aldıkları hediyeleri kullanan çocukları görüyoruz. Bu şenlikte tabii  biz Bosna-Hersek’in en önemli sanatçılarını, sporcularını orada çocuklarla bir araya getirdik. Çocuk yaşta, o insanlarla buluşmanın verdiği o unutulmaz anları çocuklarda görüyoruz. Çocukların Türkçe’yi okullarda tercih etmesi konusu bizim için önemli. Bosna-Hersek’te Türkçe’nin okullarda devam etmesi bizim için en kıymetli faaliyet.” diye konuştu.

 Çocuk Şenliği Programı 10 Mayıs'ta Saraybosna'da gerçekleştirilen film gösterimiyleriyle  son buldu.