"Saraybosna'da Osmanlı Mimarisi" Kitabının Tanıtımı Yapıldı

Yazıcı-dostu sürüm

27 Mart 2019 tarihinde Yunus Emre Enstitüsü Saraybosna Kültür Sanat Evinde Kenan Şurkoviç ve Elvira Boyaciç'in kaleme aldıkları kitabın tanıtımı gerçekleştirildi.

Kitabın yazarlarının yanında İslam tarihçisi Dr. Haris Dervişeviç ve Arkeolog Adnan Muftareviç kitap hakkındaki görüşlerini dinleyicilerle paylaştı.

Programın açış konuşmasını yapan Saraybosna Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Mehmet Akif Yaman, bu kitabın Saraybosna’nın Osmanlı mimarisi konusuna çok yönlü olarak ışık tutuğunu, böylelikle Bosna Hersek’in yüzyıllara yayılan sanatsal gelişimini anlamaya da katkı sağlayacağını ifade etti.

Tarihçi Dr. Haris Dervişeviç konuşmasında Şeyh Kemura’nın 1913 yılında yazdığı eserden sonra Saraybosna’daki Osmanlı mirası konusunda ilk olduğunu belirterek eserin önemini vurguladı. Ayrıca, bu konuyla ilgilenen hiçbir devlet kurumunun olmadığını ve Bosna Hersek İslam Kültürü Müzesi’nin kurulması gerektiğini ifade etti.

Arkeolog Adnan Muftareviç kitabın Saraybosna’daki Osmanlı mimarisinin ilk monografisi olduğunun altını çizerek Saraybosna’da Osmanlıdan kalma bedestanlar, hanlar, hamamlar, camiler, köprüler, evler gibi birçok eserin hala korunduğunu dile getirdi.

Elvira Boyaciç, bu kitabı yazarak Saraybosna Osmanlı mirasını ve kültürünü korumayı amaçladığını vurguladı. Eserde Saraybosnalıların bile bilmediği mahalle camilerinin fotoğraflarına da yer verildiğini ifade etti.

Kenan Şurkoviç Saraybosna’da Osmanlı mirasını temsil eden yaklaşık 100 yapının hayatta kalmayı başardığını, 30 kadar caminin, bazı köprülerin, hastanelerin, taşlıhanın ve bir askeri kışlanın zamanla yıkıldığını veya yok edildiğini belirtti. Bu eserin Saraybosnalıları bu konuda daha çok bilinçlendireceğini düşündüğünü de sözlerine ekledi.  

Eserin yazarları, desteklerinden dolayı Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluğu Başkanlığına (YTB) ve Yunus Emre Enstitüsüne şükranlarını sundular.

Kitap tanıtımının ardından katılımcılar Saraybosna ve İstanbul’daki camilerin fotoğraflarından oluşan sergiyi gezdiler.