Balkan Dillerindeki Ortak Türkçe Kökenli Kelimeler Sözlüğü Tanıtıldı

Yazıcı-dostu sürüm

Saraybosna Yunus Emre Enstitüsü ve Saraybosna Maarif Okulları iş birliğiyle Tiran Üniversitesi Edebiyat Fakültesinden Türkolog Prof. Dr. Lindita Xhanari Latifi tarafından kaleme alınan “Balkan Dillerindeki Ortak Türkçe Kökenli Kelimeler (Türkizmalar) Sözlüğü” adlı eserin tanıtım programı gerçekleştirildi.

Saraybosna Yunus Emre Enstitüsü Kültür Evinde gerçekleştirilen programa T.C. Saraybosna Büyükelçiliği Müşavirleri, Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin, Saraybosna Şarkiyat Enstitüsünden Prof. Dr. Amina Šiljak Jesenkovıć, Saraybosna Üniversitesi Felsefe Fakültesinden Prof. Dr. Kerima Filan, Yunus Emre Enstitüsü Türkçe Öğretimi ve Türkoloj Müdürü Prof. Dr. Yavuz Kartallıoğlu, Türkiye Maarif Vakfı Balkanlar Koordinatörü Salih Sağır, eserin yazarı Prof. Dr. Lindita Xhanari Latifi ile çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin, "Geçtiği bütün coğrafyayı da beslemiş Türkçe oralardan kelime ve adetler almıştır." dedi. Gülsevin, sözlüğün büyük önem taşıdığını söyleyerek, "Türkçe bir bakıma Balkan halklarını birleştiren bir unsur olmuştur. Türkizmaların bir diğer güzelliği bizim bu coğrafyalardan uzaklaşmadığımızı göstermesi. Balkanlar Türklere 'elveda' demedi. Bunlar da bunun göstergesidir." ifadelerini kullandı.

Sözlük yazarı Xhanari de Balkan ülkelerinde Türkçe üzerine araştırmalar yapıldığını ancak tek bir çatı altında toplanmadığını ifade ederek, sözlükte ortak kullanılan 4 bin 500 kelimenin bulunduğunu ifade etti.