Tercihim Türkçe Hizmet İçi Eğitim Programı Tamamlandı

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü tarafından 2011-2012 eğitim öğretim yılından beri sürdürülen “Tercihim Türkçe” projesi kapsamında Bosna Hersekli Türkçe öğretmenlerinin mesleki gelişimlerine katkı sağlamak amacıyla 26-28 Ağustos 2019 tarihlerinde Saraybosna Yunus Emre Enstitüsün tarafından gerçekleştirilen Hizmet İçi Eğitim Programının kapanış töreni ve Tercihim Türkçe projesinin değerlendirme toplantısı Uluslararası Saraybosna Üniversitesinin ev sahipliğinde düzenlendi.

Hizmet İçi Eğitim Programının kapanış töreni ve değerlendirme toplantısı, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Şeref Ateş, T.C. Saraybosna Büyükelçisi Haldun Koç, Bosna Hersek Sivil İşler Bakan Yardımcısı Adnan Huskıć, Kanton Eğitim Bakanlıklarının temsilcileri, Pedagoji Kurum Başkanları ve okul müdürleri ve Türkçe öğretmenlerinin katılımlarıyla gerçekleştirildi.

Programın ev sahipliğini yapan Uluslararası Saraybosna Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Yıldırım yaptığı açış konuşmasında Uluslararası Saraybosna Üniversitesinde Türk Dili ve Edebiyatı bölümünün de açılacağının müjdesini verereke böyle güzel bir toplantıya ev sahipliği yapmaktan dolayı duydukları memnuniyeti ifade etti.

Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Şeref Ateş konuşmasında Tercihim Türkçe projesinde yapılan çalışmalarla ilgili olarak, Türk dilini öğrenen ve öğreten insanların yetiştirilmesi ve Türkçe hocalarının teşvik edilmesi noktasında faaliyetler yürütüldüğünü belirtti.  Bunun yanında okul müdürlerinin gayretleri ve teşviklerinin çok önemli olduğunu vurgulayarak, her bir okul müdürüne ayrı ayrı teşekkürlerini iletti.

Tercihim Türkçe projesine katılan okul müdürleri adına söz alan Medakovo Okulu Müdürü Almir Ljevakoviç, “Türkçeyi yabancı dil olarak görmüyorum, aslında biz Boşnaklar Türkçe öğrenirken kendi dilimizi kendi kültürümüzü daha iyi öğrenmiş oluyoruz.” diyerek Türkçe öğrenen öğrencilerin iki ülke arasındaki beraberliği güçlendirecek birer köprü olduğunu belirtti.

Zenica Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümü mezunu olan ve üç yıldır Türkçe öğretmeni olarak çalışan Medisa Zahiroviç Bosna Hersek’teki Türkçe öğretmenleri adına bir konuşma yaptı. Konuşması sırasında Tercihim Türkçe projesi için tüm öğretmenler adına Yunus Emre Enstitüsüne teşekkür etti.

Zenica Kantonu Eğitim Bakanı Spahija Kozliç de yaptığı konuşmada Yunus Emre Enstitüsünün amaçlarından biri kültürler arasında köprüler kurmaktır, bunun için hem Yunus Emre Enstitüsünü hem Türkiye’den gelen diğer kurumları tebrik etmek istediğini söyleyerek, “Bosna Hersek ile Türkiye arasındaki bu bağlar, köprüler ve dostluklar yüzyıllardır devam etmektedir. Ben de bir Bakanlık çalışanı olarak bu anlamda özveriyle çalışmaya devam edeceğime huzurunuzda söz veriyorum.” diyerek sözlerini tamamladı.

Bosna Hersek Sivil İşler Bakan Yardımcısı Adnan Huskiç Bosna Hersek’te Yunus Emre Enstitüsünün Türkçe öğretimi alanındaki başarılarından gurur duyduğunu ve Bakanlığının her zaman mümkün olduğunca faaliyetleri desteklediğini, Bosna Hersek ile Türkiye arasındaki bağları güçlendirmek adına çalışmalar yürüttüğünü ve bu şekilde devam edeceğini söyledi. Son olarak “Burada başarılarının somut göstergelerini gördüğümüz Yunus Emre Enstitüsünün kuruluşunun 10. yılını kutluyorum.” diyerek konuşmasını bitirdi.

T.C. Saraybosna Büyükelçisi Haldun Koç bu eğitim programın ve toplantının Yunus Emre Enstitüsünün Bosna Hersek’te yaptığı faaliyetlerin ve Bosna Hersek ile Türkiye arasında olan güçlü bağların somut bir göstergesi olduğunu söyledi. Ayrıca Büyükelçilik olarak her zaman Yunus Emre Enstitüsünün faaliyetlerini destekleyeceklerini vurguladı.

Konuşmaların sonunda Hizmet İçi Eğitim programında katılan Türkçe öğretmenlerine katılım belgeleri takdim edildi.